Foutmelding

Er is een ongeldige keuze vastgesteld. Neem contact op met de websitebeheerder.
Het belang van een goed ontruimingsplan bij een festivalHet belang van een goed ontruimingsplan bij een festival
Back Back Nieuws

Het belang van een goed ontruimingsplan bij een festival

28 augustus 2023

Als organisator van een festival doe je er alles aan om de bezoekers een fijne tijd te geven. En dat vraagt nogal wat aan voorbereiding. Denk aan het regelen van catering, en optredens en andere activiteiten. Daarnaast vraagt de veiligheid van de bezoekers van het festival ook een hoop regelwerk en inzet. Misdragingen van mensen, extreme weersomstandigheden en calamiteiten zoals brand drukken niet alleen de pret, ze kunnen ook een serieus gevaar vormen voor mensenlevens. Hieronder lees je daarom meer over heet belang van een goed ontruimingsplan bij een festival.

Diverse partijen betrokken bij een festival

 

Een festival wordt door duizenden of zelfs wel tienduizenden mensen bezocht. Om al deze mensen veilig te houden is er van alles nodig. Denk aan leveranciers die de voedselveiligheid bewaken en zorgen voor voldoende drinken, beveiliging om ongeregeldheden te voorkomen of de kop in te drukken en EHBO-posten om mensen te helpen die verwond of onwel zijn. Als organisator heb je dan ook vaak met leveranciers, de politie en brandweer, gemeentelijke diensten, en diverse commerciële partijen zoals beveiliging te maken.

 

Calamiteitenplan

 

Om gevaarlijke situaties zoveel mogelijk te voorkomen en je er goed op voor te bereiden, is het goed om een calamiteitenplan te schrijven. Hierin beschrijf je onder meer de communicatie met alle betrokkenen, een beveiligingsplan, verkeers- en vervoersplan en crowdmanagement. Ook is hierin een ontruimingsplan beschreven. In het ontruimingsplan staat wie welke verantwoordelijkheden en taken heeft in geval van een calamiteit. Denk bijvoorbeeld aan een scenario waarin brand of paniek in de menigte ontstaat , of als er sprake is van extreem weer of slechte drugs. Daarnaast moeten zowel bij binnen- als buitenlocaties vluchtroutes voor bezoekers binnen in een oogopslag duidelijk zijn door middel van plattegronden en bewegwijzering op de locatie.

 

Het doel van een ontruimingsplan

 

Een ontruimingsplan is echt onmisbaar om te voorkomen dat in geval van een calamiteit een domino-effect optreedt. Het doel ervan is dan ook vooral om de omvang en de gevolgen van een calamiteit zo klein mogelijk te houden. Denk aan het geval van een brand. Zolang deze zo snel mogelijk onder controle wordt geprobeerd te houden en bezoekers ervan weg worden gehouden, hoeft het niet te leiden tot verwondingen of erger.

 

De situatie onder controle houden

 

De grote mensenstroom en faciliteiten bij een festival vergroten het risico op een ongeval. Zeker als er ook nog sprake is van onder meer drugsgebruik en extreem weer. Haast ieder jaar overlijden er wel mensen tijdens een festival in ons land. Met een goed ontruimingsplan voorkom je chaos en paniek, en bezorg je hopelijk de bezoekers een leuke dag!

 

 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!