Het Nieuw Europees Bauhaus Festival keert terug naar BrusselHet Nieuw Europees Bauhaus Festival keert terug naar Brussel
Back Back Nieuws

Het Nieuw Europees Bauhaus Festival keert terug naar Brussel

15 maart 2024

De Europese Commissie kondigt de tweede editie van het Nieuw Europees Bauhaus (NEB) Festival aan, dat van 9 tot 13 april plaatsvindt in het Jubelpark en het Art & History Museum in Brussel. Het Festival is opgezet rond de pijlers Forum, Fair en Fest, en neemt het publiek mee op een 5-daagse reis van interactieve sessies, workshops, presentaties en kunstzinnige optredens door internationale gasten en sprekers van hoog niveau. Daarnaast is het Festival het podium voor de prijsuitreiking van de vierde editie van de Nieuw Europees Bauhaus-prijzen. Het Nederlandse project ‘SET Community Gardens’ is genomineerd in het kader van categorie A. Twintig winnaars zullen worden beloond met een totaal van 390.000 euro. Naast het evenement in Brussel zal het Festival zich via satellietevenementen ook uitstrekken naar de rest van Europa en daarbuiten.

De Europese Commissie organiseert in samenwerking met het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie de tweede editie van het Nieuw Europees Bauhaus-Festival. Het Festival verbindt de Europese Green Deal met ons dagelijks leven en onze leefomgeving. De officiële opening vindt plaats op 9 april, in aanwezigheid van de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen, EU-commissarissen Iliana Ivanova en Elisa Ferreira, de Belgische premier Alexander De Croo en staatssecretaris Thomas Dermine, evenals de directeur-generaal van IIASA, Hans-Joachim Schellnhuber.

Deelname Oekraïne

Voor het eerst komen projecten uit Oekraïne ook in aanmerking voor de NEB-prijzen, naast projecten uit EU-lidstaten en de Westelijke Balkan. Een speciale erkenning voor Oekraïnes inspanningen voor wederopbouw en herstel zal worden toegekend aan projecten en ideeën die aansluiten bij de NEB-waarden. Deze projecten en ideeën dragen actief bij aan de wederopbouw van Oekraïne - de inspanningen en de inzet van Oekraïne om zichzelf opnieuw op te bouwen worden erkend en ondersteund. De NEB-prijzen 2024 richten zich ook op de regio's die te maken hebben met intense sociaal-economische problemen of die de meeste uitdagingen ondervinden op weg naar een koolstofneutrale economie. Daarom wordt een vierde van de prijzen toegekend aan projecten en ideeën die voor deze plekken een positieve verandering teweegbrengen.

Nederlandse genomineerde  

Een van de genomineerden van dit jaar is 'SET Community Gardens' (Nederland): een gerenoveerde openbare ruimte die sinds 2021 is omgevormd tot een permacultuur-gemeenschapstuin en -centrum op basis van ruimtelijk participatief co-design. Het doel: intergenerationele gemeenschappen met verschillende sociaal-culturele achtergronden met elkaar verbinden.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!