Hoe maak jij een gezondheidsplan voor je event?Hoe maak jij een gezondheidsplan voor je event?
Back Back Nieuws

Hoe maak jij een gezondheidsplan voor je event?

30 oktober 2020

Hoe overtuig je de gemeente en de hulpdiensten (wanneer de maatregelen dat toelaten) van de haalbaarheid van jouw idee of event?

Straks, ook wanneer Covid-19 geen risico meer vormt, kun je er vergif op innemen dat je als evenementenorganisator behalve het normale lijstje aan stukken, zoals het veiligheidsplan, het verkeersplan, het geluidsplan e.d., ook een gezondheidsplan moet indienen bij je vergunningaanvraag. Het wordt er niet makkelijker op, echter zie je wel dat gemeenten soepeler omgaan met de regelgeving zoals op het gebied van termijnen. Laat je dus niet tegenhouden om je ideeën met hen te bespreken.

Het maken van een gezondheidsplan, ofwel een COVID-19 plan, kun je op verschillende manieren aanpakken. Let er in ieder geval op dat je de meest up-to-date protocollen gebruikt en zorg dat je op de hoogte bent van de juiste wet- en regelgeving.

Nuttige informatie kun je o.a. vinden op de websites van de veiligheidsregio’s. Hier staat in ieder geval de laatste noodverordening van jouw regio en sommige veiligheidsregio’s bieden een format van een COVID-19 plan. Veiligheidsregio Limburg Noord heeft hier een mooi voorbeeld van.

Via de website van de IVF (Instituut Fysieke Veiligheid) vind je de landelijke richtlijnen voor gemeenten en hulpdiensten op basis waarvan zij een vergunningaanvraag toetsen, genaamd ‘Integrale COVID-19 evenementen werkwijze’. In dit stuk staat o.a. een praktisch overzicht van de COVID-19 risicofactoren. Er wordt gekeken naar het: 

  • Publieksprofiel: Wie is de doelgroep? Is deze doelgroep een risicogroep? Zijn ze ouder dan 70 jaar? Volgt deze doelgroep de maatregelen op?
  • Ruimtelijk profiel: Binnen of buiten? Komen er veel mensen met het openbaar vervoer? Zijn er veel contactpunten?
  • Activiteitenprofiel: Leveren mensen een fysieke inspanning? Waar verzamelen mensen zich? Hoe is de publieksdichtheid?
  • Organisatie profiel: Is de organisatie risicobewust en betrouwbaar? Hoe communiceert de organisatie met bezoekers, deelnemers, personeel en leveranciers?
  • Contextfactoren: Is er voldoende capaciteit bij hulpdiensten om in geval van een calamiteit te kunnen optreden? Hoe ga je in geval van slecht weer, bij een buitenevent, coronaproof schuilen?

Wil je meer informatie? Volg dan de webinar van Linda Weening, specialist in evenementen-, vergunningentrajecten en coronacoördinator bij evenementen, op donderdag 5 november van 14:00 -14:30 uur.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!