Bouw jij mee aan de Pijlers van Hoop?Bouw jij mee aan de Pijlers van Hoop?
Back Back Nieuws

Bouw jij mee aan de Pijlers van Hoop?

03 mei 2024

In het jubileumjaar (samen 160 jaar) vernieuwt Museon-Omniversum de benedenverdieping met een focus op de hoopgevende transitie naar een circulaire economie. In de nieuwe expo’s kun je leren van Superdieren en Machtige Materialen; ze tonen ons superkenmerken waar wij van kunnen leren en die wij kunnen toepassen in ons dagelijks leven. Aan het begin van de tentoonstelling wil Museon-Omniversum graag een gigagrote installatie neerzetten: de Pijlers van Hoop. Om de Pijlers van Hoop te realiseren, heeft het museum € 25.000 nodig. Hiervoor zijn ze de crowdfundingcampagne Bouw mee aan de Pijlers van Hoop en een leefbare aarde voor iedereen! gestart. Het is de missie van Museon-Omniversum om samen te ontdekken hoe we beter voor onze planeet vol waanzinnige wonderen kunnen zorgen.

De Pijlers van Hoop zijn twee imposante pijlers van 8 meter hoog. De ene pijler vertegenwoordigt de biosfeer; je ziet de pracht en praal van alle levende organismen op aarde. Een weelderige verzameling kleuren en organismen in de natuur. De andere pijler vertegenwoordigt de technosfeer: alle materialen die we als mens hebben gemaakt.

Een hoopvolle en urgente boodschap

De aanleiding voor de Pijlers van Hoop was het onderzoek van E. Elhacham e.a.: ‘Global human-made mass exceeds all living biomass’, Nature, 2020. Sinds 2020 wegen alle door de mens gemaakte spullen (technosfeer) zwaarder dan alle levende organismen (biosfeer). Bij deze berekening is de 2 miljard ton aan afval dat we jaarlijks produceren nog geeneens meegenomen. De mens put de aarde uit en produceert bij. Mede hierdoor is de afgelopen 10.000 jaar de totale biosfeer gehalveerd.

Ook zijn we de natuur gaan beschouwen als voorraadkamer voor grondstoffen die we ongebreideld kunnen plunderen. Met alle gevolgen van dien. Meer spullen en minder leven. Toch is er hoop. Diezelfde mens heeft de sleutel in handen om de biosfeer en technosfeer weer in balans te brengen. Wat we al produceerden is niet alleen symbool van hebzucht, maar ook een toonbeeld van opgebouwde kennis en creativiteit. En van onze capaciteit om krachten te bundelen. Alles dat nodig is om de wereld leefbaar te houden, is reeds aanwezig bij de mens: kennis, technologie, vindingrijkheid, voorstellingsvermogen, en het potentieel om meer mensen opnieuw en positief te verbinden met de natuurlijke wereld om ons heen. Tijd om ons te laten inspireren door het verleden en door culturen uit alle windstreken.

Samen 1 miljoen mensen inspireren

Samen hebben we al veel geleerd en we zijn nooit uitgeleerd. Daarom brengt het Omniversum-Museon met deze nieuwe, gigagrote installatie een ode aan onze planeet, met een hoopvolle boodschap. Hoe klein ook, iedereen het verschil kan maken. Iedere donatie draagt bij aan het realiseren van de pijlers én aan het in beweging zetten van 1 miljoen mensen voor een leefbare planeet. Help jij mee om samen 1 miljoen mensen te inspireren om beter voor onze aarde te zorgen?

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!