TivoliVredenburg host gastronomisch NederlandTivoliVredenburg host gastronomisch Nederland
Back Back Eventcase

TivoliVredenburg host gastronomisch Nederland

14 februari 2024

Het is een van dé culinaire hoogtepunten van het jaar, de uitreiking van de Gault&Millau Awards, tijdens de lancering van de gelijknamige restaurantgids. Voor het derde jaar op rij togen de beste chefs, sommeliers en restauranthouders naar het Utrechtse TivoliVredenburg, waar tijdens een feestelijk zaalprogramma in de grote zaal onder andere de Chef van het Jaar, Beste Nieuwkomer en Dessert van het Jaar werden bekendgemaakt. Menno Tielemans van TivoliVredenburg en Godfried van der Lugt, directeur Gault&Millau vertellen graag over dit culinaire evenement.

‘Je kunt je voorstellen dat Gault&Millau een mooie uitdagende opdrachtgever is’, lacht Menno. ‘Ze kijken tenslotte bij restaurants ook of alle details kloppen.’ De jaarlijkse gids bevat beoordelingen in de vorm van punten en symbolische koksmutsen (toques) en onder de 1000 genodigden bevindt zich de crème de la crème van de Nederlandse gastronomie. TivoliVredenburg blijkt een locatie waar Gault&Millau zich thuisvoelt. ‘Mooi voor Utrecht en mooi voor TivoliVredenburg’, aldus Menno.

Goed culinair klimaat en mooie samenwerking

Het is geen toeval dat Gault&Millau bij TivoliVredenburg terechtgekomen is. ‘Dat had alles te maken met Burgemeester Sharon Dijksma die het culinaire klimaat in Utrecht een slinger wilde geven’, vertelt Godfried. ‘Waar de stad voorheen geen enkel toprestaurant had, gaat het anno 2024 heel goed met de Utrechtse gastronomie. Daar zijn wij én Utrecht trots op dus de awards worden breed gedragen in de stad.’ TivoliVredenburg kwam als locatie al snel bovendrijven en in de drie jaar dat de Utrechtse locatie de Gault&Millau Awards nu mag hosten, is er een mooie samenwerking ontstaan.

‘Mensen zien elkaar, je kijkt elkaar aan’

Maar liefst 18 awards werden er maandag 5 februari uitgereikt aan de crème de la crème van de Nederlandse gastronomie. ‘De Grote Zaal van TivoliVredenburg is een soort arena’, vertelt Godfried. ‘Mensen zien elkaar, je kijkt elkaar aan. Dat maakt het contact met de zaal heel leuk en geeft een extra feestelijk en intiem sfeertje.’ ‘De genodigden kwamen eerst samen in de grote zaal voor een podiumprogramma met als muzikale omlijsting pianist Stan Verstegen en trompettist Bram van de Glind die eerder op de jazzagenda hebben gestaan’, vult Menno aan. ‘Een mooie manier om 1000 vakmensen stil te krijgen, passie herkent passie denk ik dan. 18 awards is een hele zit, Godfried vond het leuk om een muzikaal intermezzo toe te voegen. Ik kon hem in contact brengen met muzikanten. Het zorgde voor een indrukwekkende opening waarna burgemeester Sharon Dijksma, directeur Godfried van der Lugt en Irene Moors als ware het de Oscaruitreikingen het podium konden overnemen.’

De top van de Nederlandse gastronomie samen

Na de awardsuitreiking vond er een ontvangst plaats op Park 6 van TivoliVredenburg. Deze feestelijke foodfair/netwerkborrel noemt Godfried als het hoogtepunt: ‘De ruimte is speels door de hoogteverschillen en het daglicht en uitzicht over de stad maken het een prettige ruimte. Het was de drukste editie ooit, maar alles liep heel smooth. Ook met de vele partners die voor dranken en delicatessen zorgden. We weten de top van de Nederlandse gastronomie bij elkaar te brengen, dus voor leveranciers is dat het ideale moment om hun doelgroep te bedienen. In totaal stonden er 26 stands met champagne, wijnen, kaas, vlees, oesters, kaviaar. Een logistieke uitdaging om ze via de loading docks en met de grote liften onder de grond allemaal op hun plek te krijgen, maar we hadden de hele ochtend om rustig op te bouwen en een fijne producent, Astrid Bel van TivoliVredenburg voor wie niets te gek is. Dat werkt heel prettig.’

Verfrissend: niet in Amsterdam

Nog een voordeel van TivoliVredenburg is de locatie. Godfried: ‘Bezoekers vinden het heel fijn dat we voor de awardsuitreiking een centrale plek hebben. Of je nu uit Groningen of Maastricht komt, het is voor iedereen een gelijkwaardige effort. Ik merk dat mensen het verfrissend vinden dat het niet in Amsterdam is. De parkeermogelijkheden zijn prima en we zitten naast het Centraal Station. Omdat er gegeten en gedronken wordt, vind ik het belangrijk om te faciliteren dat gasten met het openbaar vervoer kunnen komen.’

Warme band

Menno: ‘We zijn van A-Z betrokken. Dat is natuurlijk het leuke van terugkerende opdrachtgevers. Je bouwt samen een warme band op en alles gaat steeds efficiënter. We zoeken alle grenzen op van samenwerkingen met verschillende partijen onder een dak, maar dat zijn we natuurlijk ook gewend. Het zit in onze dagelijkse workflow om met partijen van buitenaf te werken. Leveranciers, partners, sponsoren. Logistiek worden ze echt ontzorgd. Gaaf is ook dat de interne organisatie dit zo’n ontzettend leuk event vindt. Het zingt binnen de organisatie als de Gault&Millau Awards er weer aankomen!’ 20|20 toques!

Tekst: Mahlee Plekker

Fotografie: Gault&Millau - Gele wand: Nino Bouwers, Zaal & netwerkborrel: @SpecialPixels

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!